Thursday, 8 December 2011

Keistimewaan Wanita Menurut Islam

Keistimewaan Wanita Menurut Islam


Berikut ini merupakan keistimewaan wanita menurut Islam, menunjukkan betapa Islam begitu menghormati dan menghargai para wanita yang sholehah. Berbahagialah engkau wahai bidadari penghuni syurga...... !
ardyutomo25.blogspot.com

ღ Wanita yang shalehah (baik) itu lebih baik daripada 70 orang pria yang shaleh.

ღ Barang siapa yang menggembirakan anak perempuannya, derajatnya seumpama orang yang sentiasa menangis karena takutkan kepada Allah S.W.T. dan orang yang takutkan Allah S.W.T. akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

ღ Barang siapa yang membawa hadiah (barang makanan dari pasar ke rumah) lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah.

ღ Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak pria. Maka barang siapa yang menggembirakan anak perempuan seolah- olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail A.S.

ღ Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal dalam satu syurga bersama aku (Rasulullah S.A.W.).

ღ Barang siapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan, lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggung jawab, maka baginya adalah syurga.

ღ Daripada Aisyah r.a. “Barang siapa yang diuji dengan seSuatu daripada anak-anak perempuannya, lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.

ღ Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.

ღ Apabila memanggil akan engkau dua orang ibu bapakmu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.

ღ Wanita yang taat berbakti kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

ღ Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung-burung di udara, malaikat-malaikat di langit, matahari dan bulan, semuanya beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga sembahyang dan puasanya.

ღ Aisyah r.a. berkata “Aku bertanya kepada Rasulullah S.A.W., siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab baginda, “Suaminya.” “Siapa pula berhak terhadap pria?” tanya Aisyah kembali, Jawab Rasulullah S.A.W. “Ibunya.”

ღ Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa bulan Ramadan, memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana saja yang dia kehendaki.

ღ Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah S.W.T. memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).

ღ Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah S.W.T. mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

ღ Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah S.W.T. mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah S.W.T.

ღ Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia daripada dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

ღ Apabila telah lahir (anak) lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

ღ Apabila semalaman (ibu) tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah S.W.T. memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah S.W.T.

ღ Seorang wanita shalehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali.

ღ Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk dari pada 1,000 pria yang jahat.

ღ Raka'at shalat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat shalat wanita yang tidak hamil.

ღ Wanita yang memberi minum air susu ibu (asi) kepada anaknya daripada badannya (susu badannya sendiri) akan dapat satu pahala dari pada tiap-tiap titik susu yang diberikannya.

ღ Wanita yang melayani dengan baik suami yang pulang ke rumah di dalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad.

ღ Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suami yang melihat isterinya dengan kasih sayang akan dipandang Allah dengan penuh rahmat.

ღ Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumah tangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 malaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat daripada yakut.

ღ Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari karena menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat.

ღ Wanita yang memerah susu binatang dengan “bismillah” akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.

ღ Wanita yang menguli tepung gandum dengan “bismillah”, Allah akan berkatkan rezekinya.

ღ Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti meyapu lantai di baitullah.

ღ Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari.

ღ Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari.

ღ Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun shalat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengaruniakan satu pahala haji.

ღ Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dikira sebagai mati syahid.

ღ Jika wanita melayani suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun shalat.

ღ Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempo (2½ thn), maka malaikat-malaikat dilangit akan khabarkan berita bahwa syurga wajib baginya. Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun shalat dan puasa.

ღ Jika wanita memijit/mijat suami tanpa disuruh akan mendapat pahala seperti 7 peti emas dan jika wanita memijit suami bila disuruh akan mendapat pahala seperti 7 peti perak.

ღ Wanita yang meninggal dunia dengan keridhoan suaminya akan memasuki syurga.

ღ Jika suami mengajarkan isterinya suatu hal, maka suami akan mendapat pahala 80 tahun ibadah.

ღ Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat, tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang menjaga auratnya, yaitu yang selalu menutup aurat di dunia ini dengan istiqamah.

Sekian artikel mengenai  Keistimewaan Wanita Menurut Islam. Tunggu artikel Keistimewaan Wanita Menurut Islam lainnya yah ^^

baca juga >>
[1] lupa nomor hp ??
[2] Kalimat Bijak dari seorang albert einsten
[3] konsep kendaraan roda tiga
[4] teknologi bertenaga air
Terimakasih telah membaca artikel Keistimewaan Wanita Menurut Islam ini, Sobat boleh menyebarkan-nya jika artikel Keistimewaan Wanita Menurut Islam ini bermanfaat, namun jangan lupa meletakkan link sumber artikel Keistimewaan Wanita Menurut Islam. Terima kasih telah berkunjung

0 comments:

Post a Comment

◄ Newer Post Older Post ►
 

Copyright 2011 the colours of life is proudly powered by blogger.com | Design by BLog Bamz Published by Template Blogger